Danmark mister aldrig positionen som nummer 1 i Europa! Det mener flertallet af respondenter i Badmintonpanelets nye undersøgelse. (se resultatet nedenfor)
MEN – landsholdstræner Frank Larsen markerer at dansk badminton ikke må hvile på laurbærerne. For så mister Danmark førerpositionen.
Se video og foreløbigt resultat af undersøgelse nedenfor.
Baggrund: Badminpanelet har i perioden februar til marts gennemført en undersøgelse blandt frivillige, holdledere og bestyrelsesmedlemmer i danske badmintonklubber.
Et af undersøgelsens spørgsmål var „Hvornår mister Danmark positionen som nummer 1 i Europa.‟ Det spørgsmål har knap 700 personer svaret på. Det foreløbige resultat kan du se nedenfor. Vil du have hele undersøgelsens resultat tilsendt, skal du abonnere på Badmintontalks nyhedsbrev her.
Men først, lad os høre hvad Frank Larsen mener. (Vises videoen ikke, så klik her for at se videoen)
Han er en særdeles erfaren badmintontræner. I de sidste cirka 20 år er han kommet hele vejen rundt. Først som spiller og herefter som klubtræner. Frank startede trænergerningen som ungdomstræner og blev siden Cheftræner for ungdomsafdelingen i Gentofte. Det førte efter en årrække til en stilling som cheftræner for såvel ungdom som senior i GBK.
Frank Larsen har en del års erfaring som landstræner for ungdom. Det betyder at han i dag besidder en rigtig god indsigt i hvad der foregår rundt om i Europa.
I dag er Frank Larsen ungdomslandsholdstræner for Danmark og cheftræner for Gentofte Badminton Klubs Elite Seniorafdeling. Når han ikke er i en badmintonhal trives han i jobbet som skolelærer.
Hvad synes du om Franks budskab? (brug gerne kommentarfeltet nederst).
Personligt mener jeg at Frank Larsen har fat i noget af det rigtige. For uden dygtige og engagerede trænere, er det vanskeligt at udvikle den næste generation af topspillere.
Hvad siger badmintonfolket om Danmarks position i Europa?
Badmintonpanelet har spurgt frivillige, bestyrelsesmedlemmer og holdledere i danske badmintonklubber. Knap 700 personer har svaret på spørgsmålet om hvornår Danmark mister positionen som nummer 1 i Europæisk badminton.
Det er interessant at der er relativt store regionale forskelle. Det kan du læse om når undersøgelsens rapport udgives – få nyhedsbrevet så får du automatisk besked.
Som du kan se ovenfor mener knap 58% at Danmark ikke mister førerpositionen indenfor de næste 10 år. Men knap 24% mener at det sker indenfor 5 år, knap 8% indenfor 2 år og knap 11% inden 10 år.
Respondenternes indsigt i hvordan de øvrige Europæiske lande udvikler sig kan være meget forskellig. Det samme gælder definitionen og/eller forståelsen af hvad nummer 1 i Europa indebærer.
Når hele undersøgelsen udgives, vil man kunne se at folk fra Københavnskredsen er totalt overbevist om at Danmark ikke mister førerpostionen. Derimod er de gode mennesker fra Midtjyllandskredsen mere skeptiske.
Uagtet, er det interessant at folk der ofte er involveret i badminton har stor tillid til at Danmark kan bevare positionen som nummer 1 i Europa.
Selv har jeg ikke så stor tiltro til at Danmark kan bevare en førerposition i Europa. Men de tanker gemmer jeg til en senere artikel.
Er det kun Frankrig der truer Danmarks badminton position?
Det korte svar er nej!
På kort sigt er det mest sandsynligt at Frankrig kan overhale Danmark. Det skyldes at Frankrig i dag har etableret en god organisering af badminton. Samtidig har man i Frankrig allerede bevist at man kan producere topspillere i flere kategorier. Desuden virker det som om at græsrodsbevægelsen i Frankrig er meget motiveret for at gøre badmintonsporten mere populær i Frankrig.
Andre lande har, som Frank Larsen nævner i videointerviewet, en målrettet tilgang til differentieret talentudvikling. Det er lande der har indset at de ikke har ressourcer til at udvikle topspillere i alle kategorier. Derfor investerer de nærmest ensidigt i en enkelt eller ganske få spillere. De fleste kender eksemplet med Carolina Marin fra Spanien.
Selv har jeg tro på at bl.a. Polen, Spanien og Portugal vil opleve en markant udvikling i de kommende år. Udviklingen i disse lande agter vi at skrive om i kommende artikler. Men vi er også nødt til at holde øje med hvad der foregår i England, der måske på længere sigt kan udvikle spillere, der kan konkurrere med de øvrige Europæiske topnationer.
Er Badminton Danmark blevet for selvfede?
Der er mange meninger om Badminton Danmark og – ikke mindst – den sportslige ledelse i forbundet. Men uanset hvilke dårlige beslutninger man træffer i forbundet, her badminton i Danmark stadig en række signifikante fordele i forhold til andre lande i Europa.
En af af de største fordele er vores foreningskultur. Sporten drives i al væsentlighed af frivillige. Strukturen med frivillige kræfter, et veludviklet klubsystem og en velorganiseret turnerings- og holdturneringsstruktur er unik i verden.
En anden fordel er at Danmark stadig har et forspring på trænerfronten. Dygtige og engagerede trænere er en vigtig forudsætning for at identificere og udvikle morgendagens talenter. Heldigvis findes der stadig mange dygtige og engagerede badmintontrænere i Danmark.
Den største trussel for elite badmintons fortsatte udvikling i Danmark er nok arrogancegraden (nyt ord;-) hos Badminton Danmark. Hvad jeg – råt for usødet – mener med det, vil jeg dække i en kommende artikel. Få nyhedsbrevet – så får du besked!
- Badminton medlemstal: negativ vækst igen i 2024 - april 2, 2025
- Kan vi gøre badminton bedre sammen? - marts 30, 2025
- Hvornår mister Danmark førerpositionen i Europa? - marts 18, 2025