Spring til indhold
Hjem » Badminton artikler » Status på Badmintonligaen

Status på Badmintonligaen

Badmintonligaen hos badmintontalk.dk

De pengestærke klubber dominerer toppen af Badmintonligaen, men hvad er formålet egentligt?

Badmintonligaen domineres i sæsonen 2023/24 igen af de pengestærke klubber. Det er de klubber der køber nogle af de højest profilerede danske spillere og en række dygtige udenlandske spillere.

Højbjerg/Via Biler og Skovshoved har i toppen af tabellen lagt pæn afstand til de to rene ligaklubber, Vendsyssel og Team Skælskør-Slagelse (TSS).

For de fire nævnte klubber er deltagelse i Final Four (finalestævnet om Danmarksmesterskabet) vigtigt. Derfor prioriterer disse klubber ligaholdet højt. Og det kræver penge.

Det anslåes at ligaklubbernes spillerbudget varierer fra omkring kr. 300.000 til kr. 2 millioner pr. sæson. De dårligst betalte spillere får ikke penge for at spille kampe i Badmintonligaen. De bedst betalte spillere kan hæve omkring 400.000 kroner pr. sæson. Hertil kommer en række andre omkostninger forbundet med deltagelse i Badmintonligaen.

Det samlede økonomiske regnestykke for klubber der spiller i Badmintonligaen er ikke spændende læsning.

Sportslige og økonomiske betratninger

Selv har jeg svært ved at forstå hvilket formål et hold i Badmintonligaen tjener for klubberne. For det er næppe et økonomisk formål. Penge til spillerlønninger skal skaffes via sponsorer, subsidiært fra medlemskassen. Men der kommer ikke penge tilbage til klubberne.

Det kunne ellers være fantastisk hvis klubberne kunne tjene penge på at deltage i Badmintonligaen. Men det kan de ikke som tingene står nu.

TV indtægter er der ikke noget af. Billletindtægter er minimale eller ikke eksisterende. Salg af merchandise sker stort set ikke i badminton verdenen. I det hele taget er det svært af få øje på de økonomiske muligheder.

Badmintonligaen er p.t. nemlig ikke det tilløbsstykke det kunne være – eller som det var engang, hvor holdkampe på øverste hylde var en publikumsmagnet. I disse tider kan hverken Antonsen, Axelsen eller Blichfeldt trække publikum til hallen.

Hvis man med kritiske øjne spørger sig selv hvordan deltagelse i Badmintonligaen hjælper den sportslige udvikling i de pengestærke klubber – så kommer man hurtigt til en konklusion: det gør det ikke!

En del af spillerne i Ligaklubber træner ikke med i den klub de repræsenterer regelmæssigt. Derfor bidrager de ikke særlig meget til den sportslige udvikling i klubben. Omvendt forholder det sig hos de – om man så må sige – fattige klubber. Her træner alle spillere regelmæssigt i klubberne. Det gælder også de spillere der ikke har et dansk pas.

Få nyhedsbrevet om badminton, hvis du vil være på forkant

Forandring fryder ikke altid

Badminton Danmark har i sæson 2023/2024 introduceret flere nye tiltag.

Ligaklubberne er lokket til at streame kampe på en ny platform. Jeg har vanskeligt ved at forstå hvorfor det er nødvendigt når streaming til klubbernes egen kanal på YouTube fungerede udmærket.

En ny livescore løsning blev også introduceret fra denne sæson. Hensigten er god nok, men det spiller ikke som det skal og så er live score næsten aldrig live, men snarere en manuel opdatering fra de klubber der ikke anvender elektronisk score.

Klubber der tør satse på udvikling får fordel, men betaler også prisen

Et par klubber har vist at de tør satse på udvikling.

Gentofte og Odense især har vist stort mod ved at indlemme 15-16 årige spillere i Ligatruppen. Det er nok ikke helt tilfældigt. For udover elite senior cheftræner jobbet i hhv. Gentofte og Odense, er Frank Larsen (Gentofte) og Lennart Englar (Odense) også landstrænere for U17/U19. Det er trænere der tør tage de lange briller på – noget som sandsynligvis vil gavne deres respektive klubber på længere sigt.

Før de sidste to kampe ligger RSL Odense OBK pænt i tabellen, hvorimod Gentofte p.t. ligger til at skulle ud i en nedrykningskamp for at bevare pladsen i Badmintonligaen.

Michael Leander

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *